Tiden är nära!

Nu är det dags. Om en dag kommer han, min uppblåsare. Jag är som en barbaradocka, men som måste fyllas med kärlek för att fungera. Han är min uppblåsare som fyller mig med kärlek så att jag fungerar. 4 days in Paris and 6 in Dijon, lovely baby!/Katarina, ju närmare det blir desto mer saknar jag dig


Första dagen av äventyret

Skrivet 31/1-12 ca 14:00

Spänd på flygplatsen i Köpenhamn. Knäppt att inte se Sverige på cirka 6 månader. Kunde inte ta in det när jag lämnade Martins lägenhet och försökte få mig att inse att jag inte skulle se just den lägenheten igen.

Landat i Paris och väntar på mitt bagage. Är så lycklig att man kan ta på känslan. Försöker snappa upp så många franska ord som möjligt. Ska försöka peppra mig med fransk tv hela kvällen, kanske tom försöka skriva någon mening på franska. Det första jag ska göra imorgon är att köpa en fransk dagstidning och sitta på ett café och insupa atmosfären. Galet äventyr detta. Veckans uppdrag – skaffa lägenhet!


/Katarina, spenderar denna dagen med en heldag på bibilioteket på univeristet

Jobbsökande åt helvetet

Jaha, då har jag spenderat otaliga timmar åt att söka jobb. Detta är tredje veckan jag är inne på och listan på företag jag ska skicka till är lång. Jag är trött, irriterad och börjar fundera på att ett liv som arbetslös kanske ändå vore att föredra. Ger mig, ja det gör jag ju aldrig. Envis som en åsna och jag vet att jag klarar allt, men satan i gatan vad jag önskar att en arbetsgivare kunde ringa nu. Jag tar vad som helst. Stå i kycklingdräkt och dela ut foldrar eller servera en burgare på Max – what ever! Nej, så är det ju inte riktigt, för denna sommar går i erfarenhetens tecken. Endast söka jobb som ger mig erfarenheten och en start på ett kontaktnät. Nu när min ansökan till mastern är godkänd och jag faktiskt kommer kunna uppfylla min dröm om en master inom livsmedelsteknik känns det värdigt med ett jobb som inte innebär att servera snobbiga Falsterboare en piggvar. Jag vill istället ha in en fot, eller i varje fall en tå i livsmedelsbranschen. Var jag börjar, jo jag skriver upp ALLA livsmedelsföretag jag vet, sen är det bara att börja googla. Listan är gigantiskt och jag trött. Denna vecka är målet – då ska jag vara klar!

 


 

/Katarina, kom precis på att jag kanske skulle kolla in arbetsförmedlingen.

Föredrar bilder?

Följ min bildblogg för att verkligen se hur jag har det i ljuva landet - http://lasuedoise.tumblr.com


Landet lagom - in my as

Under min uppväxt har familjen S N besökt Frankrike flertalet gånger. Jag har nog besökt de flesta regioner och större städer. Jag tror jag varit i Paris kanske fem gånger under min uppväxt, givetvis även besökt det ljuvliga Disneyland för att stödja de rikare så att de tjänar lite mer pengar. Dessa resor varje år har bidragit till att jag under min termin här får ”deja-vu:s” ofta. Alla är så ljuvliga för min hjärna är smart nog att endast minnas allt det goda med landet där ingen kan parkera. För några dagar sedan satt jag på bussen till universitetet en tidig morgon när solen gått upp för endast några timmar sedan och fick det ljuvligt starka ljuset i ögonen. Bussfönstret var öppet så doften av ny, varm dag nådde mina luktsensorer. Resultatet blev en snabb resa tillbaka till alla de tidiga morgnar jag vaknat på hotell i Frankrike. Dagen har precis börjat gry och kylan ligger fortfarande i luften men doften av varm dag finns där trots att fukten inte riktigt lagt sig. Stiga upp, klä på sig, äta hotellfrukost och sen sätta sig i bilen. Åka vidare till nästa franska stad eller region. Nyfiken på hur vägen ser ut men ändå längtan efter att få sova vidare någon timme i bilen och vakna upp på en ny varm ort i landet där många bra stunder av min uppväxt utspelats. Frankrike kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och mitt minne.

 


 

/Katarina, France, Je t’aime!


Kärlek så in i norden

Det är intressant att resa utomlands och upptäcka hur man blir bemött. Jag har blivit otroligt bra mött och det är endast få gånger jag har träffat idioter som inte velat hjälpa mig. En kille som jag frågade om vägen till en gata, följde mig hela vägen dit jag skulle, en promenad på 15 minuter åt fel håll för honom. I vissa fall kan jag ana varför folk är så vänliga. Som blond, ung tjej med en vilsen blick är det säkert lätt att vara hjälpsam. De blir desto mer hjälpsamma när de frågar och jag svarar att jag kommer från Sverige. Jag har till och med haft personer som sagt att fransmän gillar svenskar och norrmän. Jag pratar givetvis inte om utseende utan nu gällde det vår pålitlighet. Mannen jag hyr lägenheten av var först inte speciellt intresserad av hyra ut den till han fick veta att jag var en utbytesstudent från just Sverige. Många fransmän som jag mött har en bild av svenskar som väldigt pålitliga, snygga, vänliga och att samhället Sverige är ett samhälle som är rättvist. Ingen kan bo i en hyresrätt i två år utan att betala sin hyra, men har man problem med att betala sin hyra kan man få hjälp.

 

En annan upptäckt jag gjort är att alla fransmän jag mött tror att Sverige är Grönland, eller ja i varje fall vad det gäller temperaturen. Min hyresvärd trodde att vi hade två meter snö hemma och det var efter jag sagt att jag kom från den sydligaste delen av Sverige. Jag berättade att vi hade ungefär samma vinterklimat som Dijon, men att det var blåsigare. Han trodde inte riktigt på mig utan visade med handen hur högt med snö vi hade. Jag försökte förklara om och om igen att jag kom från Malmö som låg typ i Danmark. Det gick inte så bra.

 

En annan rolig upptäckt var när jag kollade på BBC news på hotellrummet och de pratar om kylan i Sibirien och hur många som dör där varje dag på grund av kylan. Då utbrister nyhetsankaret, ”men kolla på Sverige, där dör inte folk på gatan varje dag”. För hela Sverige har samma temperatur och klimat som Sibirien. Det är intressant att få reda på hur andra ser på landet Sverige. Detta land som är så långt att när Skåne får vår den kommande veckan så har Kiruna åtta veckor kvar (OBS, endast en gissning med åtta veckor) till vår. Sverige som det avlånga land där naturen varierar extremt mycket mellan norr och söder.

 

Det är märkligt att inte de fransmän jag träffat tänker på detta. De måste ju vara utbildade i grundskola så att de har koll på norr och söder och klimatskillnader där mellan. Jag skulle ju aldrig tro att exempelvis Lille i norr har samma klimat som Nice i söder.

 

Häromdagen träffade jag en väldigt trevlig japanska. Hon var väldigt överväldigad och väldigt intresserad och hon blev inte mindre intresserad av att umgås med mig när jag berättade att jag var svenska. Hon utbrast i ett litet skrik och började sedan skratta. Sen påpekade hon gång på gång hur bra Sverige var och ”åhhh, det ska vara så fint och bra”. Det är alltså inte bara fransmännen som gillar Sverige och norden. Är det den genrella bilden av Sverige i världen? Är Sverige detta otroliga land med stabil ekonomi, pålitliga människor och isande klimat?

 


Katarina, okej kära föreläsare: Bornholm tillhör inte Norge och är ganska långt därifrån….

 


RSS 2.0